Medische acupunctuur

Buqi (Medische Qigong)

behandeltechnieken

Orthomanuele geneeskunde

Lasertherapie

Laserneedles - Lasernaaldjes

Homeopathie

Fytotherapie

Orthomoleculaire geneeskunde

Asyra ( Bioresonantie )

Indicaties voor behandeling

Contact

Literatuur

Impressie

Home

Buqi (Medische Qigong)

behandeltechnieken

Orthomanuele geneeskunde

Lasertherapie

Laserneedles - Lasernaaldjes

Homeopathie

Fytotherapie

Orthomoleculaire geneeskunde

Indicaties voor behandeling

Literatuur

Acupunctuur

Acupunctuur is een oude Chinese geneeswijze die ruim 5000 jaar oud is. Acupunctuur wordt in het westen steeds meer toegepast. Ook in Nederland laten steeds meer mensen zich behandelen met acupunctuur. In de Verenigde Staten heb je een ziekenhuis, Cleveland Clinic in Ohio waarbij mede gebruik gemaakt wordt van o.a. acupunctuur bij het behandelen van patiënten. Men spreekt dan ook dat gebied.wel van Integratieve Geneeskunde. Ook wordt er door hun veel aandacht besteed aan onderzoek op dat gebied.

Hoe werkt acupunctuur?

In de Traditionele Chinese Geneeskunde gaat men er van uit dat de energie van mensen stroomt door verschillende banen in het lichaam, de zogenaamde meridianen. Men gaat er vanuit dat de meridianen verbonden zijn met de verschillende organen. Door ziekte, trauma's kan er een blokkade van de energie in de meridianen optreden waardoor pijnklachten of andere klachten ontstaan. Door punten of combinaties van punten op de meridianen aan te prikken zou je het systeem kunnen deblokkeren en het natuurlijk, zelf herstellend vermogen van het menselijk lichaam, kunnen stimuleren.

Vanuit de westerse geneeskunde bekeken kan je deels verklaren wat er gebeurd bij acupunctuur behandelingen op basis van de kennis die wij hebben van de bouw (anatomie / neuro-anatomie) en werking (fysiologie) van het menselijk lichaam. Deze manier van denken en werken vinden wij vooral terug in de medische acupunctuur. Op grond van de kennis die je hebt als arts van de westerse geneeskunde en de jarenlange ervaring in de acupunctuur en acupunctuur gerelateerde behandelmethoden, wordt een behandeling opgesteld die het beste van beide werelden omvat.

 

Door de World Health Organisation (WHO) is een uitgebreid rapport verschenen over wetenschappelijk onderzoek dat gedaan is over acupunctuur. Zie voor meer informatie ook de websites van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) en de Nederlandse Patientenvereniging voor Acupunctuur (NVPA).

Hoe voelt het om met acupunctuur behandelt te worden?

Sommige mensen voelen een licht prikje als het zeer dunne steriele, wegwerpnaaldje ( 0,16 mm diam.) wordt ingestoken. Anderen voelen een lichte prikkeling. Er zijn ook mensen die helemaal niets voelen.

Moet ik in acupunctuur geloven wil een behandeling effect hebben?

Nee, acupunctuur werkt ongeacht of je erin gelooft of niet.

Onderzoek

Uit een groot Amerikaans onderzoek in 1998 naar patiënttevredenheid (575  patiën­ten) blijkt een bijzonder hoge tevredenheid bij gebruikers van acupunctuur:

91.5% was van mening dat acupunctuur de klachten verbeterden,

84% zag hun huisarts minder,

79% gebruikte minder geneesmiddelen op recept,

70% hoefde niet geopereerd te worden, terwijl vóór de start van de operatie acupunctuur aanbevolen was.

 

Combinatie is kracht

Dokter Cho combineert acupunctuur met behandeltechnieken Orthomanuele geneeskunde (volgens Sickesz) en andere acupunctuur gerelateerde behandelmethoden. De ervaring leert dat klachten op deze manier effectiever en efficiënter klachten behandeld worden. Zonodig kunnen de behandelingen ondersteund worden met voedingssupplementen, kruiden, of homeopatische geneesmiddelen.